Brexit plan B gör inte att läget klarnar

Brexit plan B gör inte att läget klarnar

Osäkerhet har på sistone präglat finansmarknaderna.

Antydningar om framgångar i samtalen mellan USA och Kina har skickat positiva signaler till finansmarknaderna. Det brittiska parlamentets överväldigande nedröstning av Brexit-avtalet tolkades även som lägre risk för en "Hard Brexit". De globala råvarupriserna, som även inkluderar europeiska elpriser, har reagerat med att stiga den senaste veckan och detta har påverkat de nordiska terminspriserna på el.

Theresa May skulle lägga fram "Plan B" för parlamentet i måndags, men det visade sig att "Plan B" var att satsa på "Plan A". För marknaderna har detta inte lett till att läget har klarnat utan osäkerheten består. Samtidigt fortsätter uppgången i kol- och koldioxidpriser och drar med sig kraftpriserna uppåt i hela Europa.

Kylan som aviserades i väderprognoserna ser ut att bli uppskjuten och dämpad. Spotpriset stiger men inte lika mycket som marknaden förväntade sig för en vecka sedan. Lite mildare temperaturer är en av orsakerna till detta. Framöver ser det även ut att komma mer nederbörd än man tidigare prognostiserat och månadsskiftet januari/februari visar varmare och mildare temperaturer under några dagar. Om det kommer en period med temperaturer och nederbörd under det normala kommer detta att försvaga resursbalansen ytterligare och kan leda till att de höga priserna håller i sig under resten av vintern.

Vill du också få våra analyser til din e-postadress?