Påskvädrets baksida

Påskvädrets baksida

Årets påskväder går till historieböckerna. Stekande sol, plusgrader och lite vind gav påsklediga nordbor en drömpåsk. Men drömvädret har drabbat den hydrologiska balansen i Norden hårt.

Medan vi njöt av årets första glass utomhus eller en promenad i kortärmat, försämrades den hydrologiska balansen på grund av bristande tillförsel av energi.

Solrekord
Tyskarna har både kunnat äta kakan och ha den kvar. Förutom att njuta av det härliga vädret har de producerat massor av solenergi. Man kan inte bortse från att de har satt nytt solrekord under påsken.

På måndagen låg spotpriset i Tyskland i snitt på –14,01 €/MWh och klockan tre bottnade spotpriset på –83 €/MWh. Detta medan vi samtidigt i Norden såg priser på 38 €/MWh. Det utgör en prisskillnad på 120 €/MWh.

Tyskland är "fulladdat"
Orsaken till de låga priserna i Tyskland är att marknadens kraftefterfrågan täcktes av förnybar energi från sol- och vindkraft. Under några timmar översteg produktionen av solkraft 30 GW. Det är högre än elproduktionsrekordet i Norge.

Utöver den enorma mängden förnybar energi har Tyskland även lite kärn- och kolkraft som de "måste göra sig av med". Detta gav negativa priser och gjorde att Tyskland kunde exportera elöverskottet.

Norden blir mindre reglerbart
Även på tisdagen hade Tyskland några timmar med negativa priser och ett snittpris på 14,75 €/MWh. I Norden höll sig priserna på 38 €/MWh. Kontrollen över produktionen är betydligt större i Norden. Här kan kraftproduktionen regleras upp och ner för att matcha behovet på marknaden. Men det här är något som sannolikt kommer att förändras under de kommande åren då produktionen av både sol- och vindkraft förväntas öka avsevärt på den nordiska marknaden.

Vill du också få våra analyser til din e-postadress?