Notice This website is under construction.

Bilia har enklare vardag med Entelios

– När vi på Bilia hela tiden lägger till nya och stora bilåterförsäljare i vår portfölj, betyder enkel administration och låga energikostnader mycket för vårt val av elleverantör. Entelios ger oss allt vi behöver, berättar Johan Svensson, inköpsansvarig för indirekt material på Bilia.

Bilia är idag en av Nordens snabbast växande bilkedjor – med närmare 100 återförsäljare och verkstäder i både Norge och Sverige. Bilia var från start ett nätverk som endast sålde Volvo. Idag säljer man även märkena BMW, Ford, Toyota, Lexus, Renault, Mini och Dacia – de tre sistnämnda dock endast i Sverige.

Expansionen sker genom kontinuerliga uppköp av återförsäljare, vilket 2014 bidrog till en total omsättning på 19,5 miljarder svenska kronor. Bilia sysselsätter över 3 000 medarbetare i Norge och Sverige.

Världens största Volvo-återförsäljare hittar du givetvis i Göteborg. En och en halv mil sydost om fabriken i Torslanda ligger Bilia Sisjön, som säljer runt 2 500 Volvo-bilar om året. De ljusa och spatiösa lokalerna skapar en fantastisk atmosfär för både nya och begagnade bilar i utställningen.

Annelie Sjölin är en av säljarna som möter kunderna här.

– Jag älskar mitt jobb! Här har vi fria och omväxlande arbetsdagar och jag får möjlighet att utvecklas och träffa trevliga människor varje dag, berättar Annelie.

– Det är inte heller någon nackdel att få arbeta med ett bilmärke som är så på frammarsch med helt fantastiska produkter. Och så har jag ju de bästa kollegorna man som tänkas kan!

Både försäljningshallar och verkstäder ställer höga krav på både belysning och ventilation, vilket av naturliga skäl utgör den största andelen av de runt 50 GWh energi som Bilia-koncernen förbrukar årligen.

– I våra årliga energikostnader på runt 30 miljoner är det ventilation och belysning som drar mest. Och när det gäller elleveransen, så är det låga priser och enkel administration som betyder mest. Där fungerar samarbetet med Entelios mycket bra. Men så har vi varit kund hos dem sedan 2008 och med tiden lärt oss mycket om elmarknaden, berättar Johan Svensson, inköpsansvarig för indirekt material.

– Det händer hela tiden nya saker inom Bilia och med jämna mellanrum skriver vi kontrakt med nya återförsäljare som vi köper in i vår kedja. Det betyder också att jag hela tiden får nya byggnader och fler mätpunkter som ska in i vårt avtal med Entelios.

– Som tur är betyder det minimalt med arbete för vår del: Vi uppger endast basinformation om byggnaderna samt den unika koden för varje ny elmätare så sköter Entelios resten. Som kund hos Entelios kan vi därmed koncentrera oss på det vi är bäst på, nämligen att vidareutveckla Nordens ledande bilkedja.

 

Fakta om Bilia:

  • Grundades 1967 av AB Volvo, under namnet Volvator
  • Var ursprungligen ett nätverk endast för Volvo-återförsäljare
  • Säljer idag endast personbilar, varav hälften är Volvo
  • Är Nordens största bilkedja
  • Har närmare 100 butiker och verkstäder i Norge och Sverige