Notice This website is under construction.

Intelligent elstyrningssystem ger Maarud full kontroll

För många företag utgör nätkostnaden en betydande del av den totala elkostnaden och man kan därför spara massor på att undvika effekttopparna. Genom grundliga analyser upptäckte Entelios att Maarud kunde spara stora summor med flexibilitetslösningar – något som visade sig ge mycket goda resultat.

Maarud har en lång och spännande historia bakom sig och man började faktiskt producera chips redan 1936! Det tar Maarud i genomsnitt 12 minuter att producera en påse chips (Potetgull) av rå potatis. Förutom potatis av hög kvalitet krävs det mycket energi för att producera snacks till norska hushåll. Genom smartare elförbrukning i huvudbyggnaden, reningsanläggningen och potatissorteringsbyggnaden har Maarud sparat stora summor.

Besparingsanalys

Entelios har länge levererat el till Maaruds snacksproduktion, och 2020 tog man samarbetet ytterligare ett steg. Entelios genomförde en rad analyser där vi tittade på förbrukning över tid och gjorde besiktningar i produktionslokalerna. Det resulterade i en besparingsanalys som in i detalj gjorde uppskattningar av hur Maarud mycket kunde spara på att anpassa produktionen och slippa använda mycket el när det är stor belastning på nätet. Det rörde sig om stora besparingar. Siffrorna från besparingsanalysen såg så bra ut att Maarud ville gå vidare med lösningarna från Entelios.

Hos Maarud satsar vi på innovation i allt vi gör. Vi framställde Norges första chips. Nu har vi också ett intelligent elstyrningssystem som är bra både för resultatet och miljön, säger Nils Gunnar Viko, teknisk chef på Maarud AS

Intelligent elstyrningssystem ger Maarud full kontroll

I tre av Maaruds byggnader har man installerat smarta elstyrningssystem med tjänsten Maxguard. Maxguard ser till att nätkostnaden inte går över en given kostnadsnivå. I tre av Maaruds byggnader har nätkostnaden reducerats mellan 7–52 %, beroende på mängd och variation i elförbrukningen i den enskilda byggnaden.

Med Entelios som leverantör får Maarud tillgång till en livepanel. Denna ger full överblick över elförbrukningen i realtid. Systemet ger den nödvändiga information som Maarud behöver för att hålla koll på både förbrukning och besparingar. Systemets användarvänlighet gör att Maaruds egna driftstekniker kan göra erforderliga ändringar av maxförbrukningen (Maxguard). Om Maarud vill åsidosätta systemet kan de stänga av enskilda maskiner för att reducera förbrukningen eller om man behöver öka produktionen under en kort period. Viktigast av allt, systemet anpassar sig driften hos Maarud, så att de kan koncentrera sig på att tillhandahålla chips och snacks till hela Norge.